ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 

27- 30/3/2022

Στις 27 με 30 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη 4 ημερών στο Παρίσι με τη συμμετοχή όλων των τάξεων του λυκείου 35 μαθητές (εκτός 6) με τη συνοδεία τριών καθηγητριών.

      Η μετακίνηση έγινε με πούλμαν και αυτό έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο χρόνος με τον καλύτερο τρόπο. Σε όλες τις περιηγήσεις στην πόλη είχαμε ξεναγό του πρακτορείου.

      Την Κυριακή, 27/3/2022, κατά την άφιξή μας στο Παρίσι, πριν την εγκατάσταση στο ξενοδοχείο, περιηγηθήκαμε σε όλα τα αξιοθέατα ιστορικής σημασίας, όπως την Αψίδα του Θριάμβου, τον Πύργο του Άιφελ, το Γκραν και Πτι Παλαί, το Ινβαλίντ, τον Τάφο του Ναπολέοντα, το υπουργείο Εξωτερικών (Εθνοσυνέλευση), την Γέφυρα ντε λα Κονκόρντ, την Πλας ντε λα Κονκόρτ (Ομονοίας), τους κήπους του Κεραμεικού, το Ορσέ, την Orangerie, την Ποντ Νεφ, το Ιλ ντε Λα Σιτέ, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές  να έρθουν σε επαφή με σημαντικές πτυχές της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας που διδάσκεται στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου, όπως τη Γαλλική Επανάσταση, τους Ναπολεόντειους Πολέμους και τη Βιομηχανική Επανάσταση.

      Το απόγευμα, αργά της ίδιας ημέρας, αφιερώθηκε στην περιήγηση με καραβάκι (μπατώ μους) όλων των παραλιών του ιστορικού κέντρου στις όχθες του Σηκουάνα, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν την ξενάγηση που προσφερόταν σε τέσσερις  διαφορετικές γλώσσες κατά σειρά.

Στη συνέχεια μετά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο, ακολούθησε περίπατος στο κανάλι του Σεν Μαρτέν για φαγητό.

      Την επομένη ημέρα Δευτέρα, 28/3/2022, επισκεφθήκαμε το Λούβρο, όπου δύο ομάδες μας από  19 άτομα η καθεμία, αφού εφοδιάστηκαν με ακουστικά, παρακολούθησαν την ξενάγηση των δύο ελληνίδων ξεναγών στις δύο πτέρυγες του μουσείου. Έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, που εντάσσονται στην ενότητα της κλασικής τέχνης της Αρχαίας Ιστορίας της Α΄ Λυκείου, αλλά και με έργα καλλιτεχνών της Αναγέννησης και ζωγράφων του 15ου – 18ου αιώνα που φωτίζουν πτυχές της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας (Β΄ Λυκείου) και της Ιστορίας του Νεότερου και του Σύγχρονου κόσμου (Γ΄ Λυκείου).

      Η αφήγηση των ξεναγών άφησε το περιθώριο ερωτήσεων εκ μέρους των μαθητών και συζήτησης σχετικά με την Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου, τμήμα από μετόπη του Παρθενώνα κλπ., Επίσης επισκεφθήκμε την πτέρυγα με τους πίνακες σημαντικών ζωγράφων, όπως του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Τζοκόντα), του Ντελακρουά (Σφαγή της Χίου) με αναφορές στον αγώνα των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 και την απήχηση που είχε στην Ευρώπη, του Νταβίντ, του Βερονέζε, του Ραφαήλ, του Γκόγια, του Ρούμπενς, του Τιτσιάνο, του Ρέμπραντ, του Ελ Γκρέκο. Ειδικότερα έγινε συζήτηση σχετκά με τις ομοιότητες ή/και τις διαφορές των έργων της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και της ρωμαϊκής.

      Αμέσως μετά το Μουσείο του Λούβρου επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και οδηγηθήκαμε στο Λόφο της Μονμάρτρης, όπου θαυμάσαμε την εκκλησία της Σακρ Κερ, περιηγηθήκαμε στην πλατεία με τους υπαίθριους ζωγράφους  και το σπίτι του Σαλβαντόρ Νταλί.

      Στη συνέχεια το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε επίσκεψη στο ιστορικό Καρτιέ Λατέν, το Σαιν Ζερμαίν, τη Σορβόννηκαι σε μικρή απόσταση από την Παναγία των Παρισίων έγινε η καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των μαθητών.

Τρίτη, 29/3/2022, η ημέρα αφιερώθηκε μέχρι νωρίς το απόγευμα στη διασκέδαση των μαθητών με επίσκεψη στο Πάρκο της Ντίσνευ, όπου απόλαυσαν τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας με ακουστικά και γυαλιά 3D.

      Κατά τη μετακίνησή μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να  δούμε την πλατεία του Παλαί Ρουαγιάλ, την Rue du FaubourgSaint-Honoré, την Πλατεία Βαντόμ με το Hotel Ritz και την Place Edouard VII που μας εντυπωσίασε με την περίτεχνη κατασκευή της.

      Την Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 επισκεφθήκαμε τις Βερσαλλίες, όπου μετά από σύντομη περιήγηση στους κήπους των ανακτόρων, ακολούθησε η περιήγηση μέσα στο Παλάτι όπου δόθηκε η  ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να δουν από κοντά το ύφος και το πνεύμα της εποχής και να έρθουν σε επαφή με σημαντικές πτυχές της Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας που διδάσκεται στη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου.

      Ακολούθησε συζήτηση μέσα στο πούλμαν με τον ξεναγό του πρακτορείου και από τους συνοδούς καθηγητές τέθηκε η προοπτική αποτύπωσης των ιδεών των μαθητών σε σύντομη γραπτή περιγραφή των όσων είδαν και των όσων τους εντυπωσίασαν, που θα συζητηθεί στο σχολείο μετά την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα με τις φιλολόγους τους και κάποια από αυτά τα αφηγήματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

      Η διαδρομή της επιστροφής κράτησε αρκετές ώρες λόγω μεγάλης κίνησης κατά την έξοδό μας από το Παρίσι. Η άφιξή μας στο σχολείο έγινε στις 9.30 το βράδυ, όπου κάποιοι οι γονείς παρέλαβαν τα παιδιά τους ή κάποια έφυγαν κατά ομάδες με το μετρό.

      Οι μαθητές μας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής έδειξαν ενδιαφέρον, έθεσαν πολλά ερωτήματα σχετικά με όσα έβλεπαν, ήταν συνεργάσιμοι και λειτούργησαν ως ομάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Την τελευταία ημέρα μια μαθήτρια ανέβασε πυρετό και κατά την άφιξή μας κλήθηκε ταξί που τη μετέφερε στο σπίτι της, μετά από συνεννόηση με τους γονείς της, χωρίς άλλα προβλήματα όπως πληροφορηθήκαμε την επομένη.

      Το Πρακτορείο ταξιδίων  “Μάνεσσης” ανταποκρίθηκε επάξια σε κάθε μας επιθυμία,  διευκόλυνε κάθε μας μετάβαση, φροντίζοντας να συμβουλεύεται το δελτίο καιρού, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμη και ο ελάχιστος χρόνος, όπως αυτό φαίνεται από το πυκνό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες.

      Συμπερασματικά, πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Παρίσι είχε εξαιρετική επιτυχία και  οι εικόνες όλων όσων είδαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πρόσφεραν μια βιωματική διδασκαλία της ιστορίας που διδάσκονται.                             

                                                                                    Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

                                                                                    Σύλβια Κατσαμένη, ΠΕ03

                                                                                    Αθανασία Καραμούτα, ΠΕ03

                                                                                    Αικατερίνη Φαραντούρη ΠΕ02

ΠΑΡΙΣΙ 27-30/3/2022

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *