Επίσκεψη της κας Λίλης Λαμπρέλλη στο Σχολείο μας

Επίσκεψη της κας Λίλης Λαμπρέλλη,
συγγραφέως και αφηγήτριας λαϊκών παραμυθιών προφορικής παράδοσης
 

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε  στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βρυξελλών την κα Λίλη Λαμπρέλλη, συγγραφέα και αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών προφορικής παράδοσης.

Η κα Λαμπρέλλη μίλησε στους μαθητές του Γυμνασίου για το λαϊκό παραμύθι, τα είδη του και τους βαθύτερους συμβολισμούς που κρύβει. Οι μαθητές μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την παρουσίασή της και συμμετείχαν ενεργά με πολλές εύστοχες παρατηρήσεις και ερωτήσεις.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ευχαριστούμε θερμά την κα Λαμπρέλλη για την επίσκεψή της και ελπίζουμε να την έχουμε σύντομα πάλι μαζί μας.

H επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με πρωτοβουλία της κ. Πατάλα Ζωής, φιλολόγου του σχολείου μας.

Λίγα λόγια για την επισκέπτριά μας

Με πατρίδα το Αιγαίο (παππούδες Μικρασιάτες από το Αϊβαλί που πέρασαν στη Μυτιλήνη πριν από την Καταστροφή και γιαγιάδες Μυτιληνιές), η Λίλη Λαμπρέλλη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και μουσική στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Μετανάστρια κατ’ εξακολούθηση, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και στη συνέχεια ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες. Έχουν εκδοθεί δεκαεπτά βιβλία της (τρία από αυτά και σε μορφή audio), κι ένα σιντί με παραμύθια.

Από το Μάρτιο του 1998 ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών προφορικής παράδοσης. Μυήθηκε στα παραμύθια από την ανθρωπολόγο Nicole Belmont και πολλούς παραμυθάδες: τον Αφρικανό Maurice Boycass?, τον Aραβα Hamadi, τον Βέλγο Stephanevan Hoecke, τον Γάλλο Michel Hindenoch? Όμως δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud και ανήκει στην ομάδα του. Είναι ιδρυτικό μέλος της βελγικής εταιρίας αφηγητών «Passeursd΄ Histoires» και μέλος του «ΜaisonduContedeBruxelles».

Η ίδια αυτοσυστήνεται έτσι: «Είμαι παραμυθού. Με τα παραμύθια τρέφομαι, μ΄αυτά παρηγοριέμαι, μ΄ αυτά κοιμάμαι και μ΄ αυτά ξυπνάω, αναζητώντας ησυχία για να ξεπεράσω τις παγίδες της φασαρίας του κόσμου, του φόβου, της σαχλαμάρας, της ξιπασιάς, της ζητιανιάς αποδοχής, της όποιας ζητιανιάς, που καραδοκούν εντός μου και κάποιες φορές εκτός».

Ιστολόγιο: http://lilylambrelli.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.