Συμμετοχή του Σχολείου μας στη Βουλή των Εφήβων

Το Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Βρυξελλών συμμετέχει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο διοργανώνεται από το 1995 σε ετήσια βάση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ Λυκείου των σχολείων της Ελλάδας, της Κύπρου, των ελληνικών σχολείων του απόδημου ελληνισμού καθώς και των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. 

Από το 2014 η επιλογή των «εφήβων βουλευτών» γίνεται με την αξιοποίηση,  σε μεγάλο βαθμό, των νέων τεχνολογιών, με τη συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα που αφορούν στη νεολαία, όπως ο Συνήγορος του Παιδιού. Μετά την ηλεκτρονική εγγραφή του σχολείου στο πρόγραμμα, οι μαθητές συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες διαδικτυακά. Ακολουθεί ηλεκτρονική κλήρωση ?έσω της οποίας επιλέγονται οι 300 τακτικοί και 300 αναπληρωματικοί «έφηβοι βουλευτές». Οι τακτικοί «έφηβοι βουλευτές» παίρνουν μέρος στις τετραήμερες εργασίες της Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων» που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στο κτήριο της Βουλής. Επίσης, «οι έφηβοι βουλευτές» παρακολουθούν και  μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Το Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Βρυξελλών συμμετείχε τα τελευταία χρόνια στις εξής συνόδους: 

ΙΘ΄ Σύνοδος: 4-7 Ιουλίου  2014: Τακτικός βουλευτής: Νούσια Ασπασία -Σπυριδούλα  
Αναπληρωματικός: Μακρόπουλος Κωνσταντίνος

Κ΄ Σύνοδος   6-9 Σεπτεμβρίου 2015: Τακτικός βουλευτής: Λεοντάκη Γεωργία  
Αναπληρωματικός: Γιαννιδάκης Ευστράτιος-Ευφραίμ

Για την ΚΑ΄ Σύνοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία  συμμετοχής των μαθητών στις υποχρεωτικές και προαιρετικές δραστηριότητες της Βουλής των Εφήβων (από 25/1/2016 έως 24/3/2016) και αρκετοί μαθητές μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν λάβει ηλεκτρονικό κωδικό συμμετοχής.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία!

Τα σχόλια είναι κλειστά.